Η ανακύκλωση στους εργασιακούς χώρους των μαθητών

Αρκετοί μαθητές του λυκείου μας εργάζονται σε τοπικές επιχειρήσεις και τους ζητήθηκε να διερευνήσουν το πως οι επιχειρήσεις αυτές διαχειρίζονται τα σκουπίδια τους, στα πλαίσια του προγράμματος «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον».

Μαθητές μας της Γ Λυκείου τοποθετούνται σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων που εφαρμόζονται στους χώρους εργασίας τους και απαντούν εάν γίνεται ανακύκλωση.

 

«Πιστεύω πως το ταχυφαγείο Μ… δεν είναι ιδιαίτερα φιλικό προς το περιβάλλον. Δεν αξιοποιούν ας πούμε τα οργανικά απορρίμματα που τους περισσεύουν για να κάνουν κομποστοποίηση ή να τα στείλουν σε κάποιο οργανωμένο πρόγραμμα κομποστοποίησης, ούτε χωρίζουν τα σκουπίδια τους στους κάδους που πρέπει. Η μόνη ανακύκλωση που κάνουν είναι να παίρνουν τα χάρτινα κουτιά που μένουν σε έναν ειδικό κάλαθο ανακύκλωσης».
Μαθητής Α

«Στο χώρο εστίασης που εργάζομαι, έχω παρατηρήσει ότι δεν γίνεται ανακύκλωση και καταλήγουν όλα στα σκουπίδια.»
Μαθητής Β

«Στο δικό μου χώρο εργασίας, η μοναδική μέθοδος διαχείρισης απορριμμάτων που εφαρμόζεται είναι η επιστροφή των γυάλινων μπουκαλιών μπύρας και αναψυκτικών για επαναγέμισμα στο εργοστάσιο παραγωγής τους».
Μαθητής Γ

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική Ιεράρχησης της Διαχείρισης Απορριμμάτων, η ανακύκλωση βρίσκεται στην 3η θέση ιεράρχησης μετά από την πρόληψη και την επαναχρησιμοποίηση. Αυτό σημαίνει ότι σε περιπτώσεις όπου η δημιουργία των απορριμμάτων δεν μπορεί να αποφεύγεται, θα πρέπει να επαναχρησιμοποιούνται ή να υποβάλλονται σε διαδικασίες ανάκτησης υλικών, έτσι ώστε να εξοικονομούνται πολύτιμες πρώτες ύλες και να μειώνεται ο όγκος των απορριμμάτων που οδηγούνται στους χώρους τελικής διάθεσης, δηλαδή στις χωματερές ή στους χώρους υγειονομικής ταφής.  

 pyramida

Πηγή: Άρθρο 28 της Οδηγίας 2008/98/ΕΚ (αντίστοιχο άρθρο 35, Ν.185(Ι)/2011). (http://www.moa.gov.cy/moa/environment/environmentnew.nsf/page20_gr/page20_gr?OpenDocument&print)